Zingeving en geluk volgens Viktor Frankl, de psychiater die Auschwitz overleefde

Zingeving en geluk volgens Viktor Frankl, de psychiater die Auschwitz overleefde

He who has a why to live for can bear almost any how ~ Nietzsche

Zingeving en geluk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie kan dat met meer overtuigingskracht brengen dan Viktor Frankl, de psychiater die de holocaust overleefde? Dit artikel gaat over wat zijn indrukwekkende boek De zin van het bestaan je leert over zingeving en geluk.

Viktor Frankl wist écht wat lijden was

Viktor Frankl - De zin van het bestaanLezen over de gruwelijke situatie in concentratiekampen valt niet mee. Het lijden was zo groot dat de meeste lezers zich er gelukkig weinig bij kunnen voorstellen. Doordat het lijden zo groot was en doordat Viktor Frankl het aan den lijve ondervond is zijn boek zo geloofwaardig. Hij weet wat lijden is en heeft met eigen ogen gezien wat het effect is van de verschillende manieren waarop mensen ermee omgaan.

Het eerste deel van De zin van het bestaan gaat over zijn ervaringen in de concentratiekampen. In het tweede deel gaat hij in op de therapie die hij ontwikkelde: logotherapie. Logotherapie richt zich op de zin van het menselijk bestaan en op onze zoektocht daarnaar.

Hoe hangen zingeving en geluk samen?

Frankl raadt je aan om je pijlen niet te richten op geluk en succes. Hoe meer je dat doet, hoe waarschijnlijker het is dat je zult missen. Succes en geluk vloeien als een onbedoeld neveneffect voort uit je toewijding aan een hoger doel. Je kunt met andere woorden beter op zoek gaan naar zingeving dan naar geluk en succes.

In de concentratiekampen hielden mensen zichzelf op de been door te fantaseren over een hereniging met hun geliefde. Voor Frankl was dit de liefde voor zijn vrouw maar ook de verantwoordelijkheid die hij als psychotherapeut voelde om zijn ervaringen in het concentratiekamp te gebruiken in zijn werk.

Succes en geluk vloeien als een onbedoeld neveneffect automatisch voort uit je toewijding aan een hoger doel.

Verantwoordelijkheid nemen

Verder drukt Frankl je op het hart dat je weliswaar niet altijd grip hebt op de dingen die je overkomen, maar wel altijd op je innerlijke reactie. Alles kan je worden afgenomen, maar niet de geestelijke vrijheid om te beslissen hoe je omgaat met dat wat je overkomt. Elke situatie die op je pad komt vormt een uitdaging. Het gaat er niet om dat je je afvraagt wat de zin ervan is, het gaat erom dat je de verantwoordelijkheid neemt om je leven en de dingen die op je pad komen zin te geven. Frankl roept je op om te luisteren naar wat je geweten van je vraagt en dat naar beste kunnen uit te voeren. Jouw unieke kans zit hem in de manier waarop je met de uitdagingen die op jouw pad komen omgaat.

Het gaat erom dat je de verantwoordelijkheid neemt om je leven en de dingen die op je pad komen zin te geven.

Zolang je een doel hebt, een Waarom om voor te leven, kun je de wereld aan. Vraag je steeds af wat jij in de wereld wil zetten en geef je leven zin. Je hebt kans dat je daarmee zomaar een stukje gelukkiger wordt. Frankl citeert in De zin van het bestaan meerdere malen Nietzsche. Laat ik daarom dit artikel besluiten met dezelfde tekst (in het engels omdat ik het boek in het engels las):

He who has a why to live for - Nietzsche in De Zin Van Het Bestaan Viktor Frankl

Dit boek is een absolute must-read en staat in de Top 5 zelfhulpboeken van zelfhulpboeken.com.

Ben je benieuwd naar zelfhulpboeken die jou een stap verder kunnen helpen? De boeken op deze site zijn geselecteerd op kwaliteit. Kijk gerust nog even rond op zelfhulpboeken.com en lees de artikelen of bezoek de online boekenkast | webshop.

Reacties zijn gesloten.