Zelfhulpboek voor mannen? De karakterman!

Zelfhulpboek voor mannen? De karakterman!

Jop de Vrieze en Stephan van Duin schreven De Karakterman. Een zeer compleet zelfhulpboek voor mannen. Een zelfhulpboek voor mannen? Is daar dan behoefte aan? Zijn dan niet dezelfde boeken geschikt voor mannen en vrouwen?

Zelfhulpboek voor mannen: De karakterman

Sja… wat zal ik zeggen… De behoefte is er absoluut en dezelfde boeken zijn vaak wel, maar lang niet altijd geschikt voor mannen en vrouwen. Mannen vallen op andere titels, op een andere vormgeving, ander taalgebruik. Ze streven andere doelen na.

Mannen lopen niet te koop met hun behoefte aan zelfverbetering, laat staan met het lezen van zelfhulpboeken; ze vrezen dat het afbreuk doet aan hun mannelijkheid. Vrouwen vinden dat overigens vreemd. Wat is er nu aantrekkelijker dan een mannelijke man die zichzelf een spiegel durft voor te houden?

Maar goed:

Een man wil gewoon weten wat werkt en zelf bepalen hoe hij zijn leven inricht.

Schrijft Jop de Vrieze in De Karakterman, het boek dat hij samen met Stephan van Duin schreef. Dat het om een echt mannenboek gaat blijkt goed uit de tekst. Manfulness noemen de mannen de niet jeukende variant van Mindfulness en dat bedrijf je bijvoorbeeld zo:

Kies een routineactiviteit waarbij je je heel bewust probeert te zijn van alles. Vraag je af hoe je je voelt, wat je op dat moment allemaal ervaart. Kan staand plassen zijn (voel hoe je blaas zich leegt, wat ruik je?), of scheren, of tijdens het tanken (wees je bewust van de benzinelucht, het gezoem van de pomp, de wind door je haar).

Staand plassen? Tanken? Veel fallischer kan het niet worden omschreven. Ik hoorde mezelf even gniffelen toen ik het las, alsof ik per ongeluk een urinoir binnenliep in plaats van het damestoilet.

De karakterman leest lekker

De karakterman leest lekker en put uit vele gedegen bronnen die ook nog eens netjes per hoofdstuk worden opgesomd. Eerlijk, transparant en bovendien handig, want zo zie je direct welke andere boeken je aan je leeslijst kunt toevoegen. De schrijvers weten van wetenschap en van man, ze roepen dus niet zomaar wat.

Het boek is ook nog eens behoorlijk compleet. Het behandelt alle essentials die aandacht behoeven bij zelfverbetering in zes hoofdstukken: slaap en ritme, werk en ontplooiing, lichaam en beweging, vrienden en familie, eten en drinken, lust en liefde. Om toegang te krijgen tot deze hoofdstukken begin je bij 0. In hoofdstuk 0 leggen de schrijvers namelijk eerst even goed uit wat een karakterman nu precies is en welke mindset je nodig hebt om er één te worden.

Kortom. Ik, vrouw, beveel jou, man, dit zelfhulpboek voor mannen van harte aan. Lees De Karakterman en oordeel zelf.

Reacties zijn gesloten.