Zelfcompassie volgens Kristin Neff

Zelfcompassie volgens Kristin Neff

Zelfcompassie volgens Kristin NeffWat is zelfcompassie volgens Kristin Neff en hoe werk je eraan?

Je kunt het lezen in haar boek en als je tenminste één van de volgende eigenschappen herkent raad ik je aan het aan te schaffen:

– je denkt veel na over jezelf
– je bent kritisch
– je vindt het makkelijker om je minpunten te benoemen dan je pluspunten
– je doet er alles aan om falen te vermijden
– je vindt het belangrijk wat anderen over je denken

De kern

De kern is kort maar krachtig: wees lief voor jezelf, je hebt het nodig. En dat is moeilijk genoeg dus daar kun je de hulp van Kristin Neff goed bij gebruiken.

(…) het is belangrijk om te beseffen dat je met zelfcompassie je negatieve gevoelens niet op een aversieve manier wegduwt. Dat idee wekt vaak nogal verwarring, omdat de gebruikelijke opvatting wil dat we het positieve benadrukken en het negatieve elimineren. Het probleem is alleen dat als je het negatieve probeert te elimineren, dat vaak een averechtse uitwerking heeft. Geestelijke of emotioneel verzet tegen pijn maakt je lijden alleen maar erger (lijden = pijn x verzet). Ons onderbewuste registreert elke poging om dingen te vermijden of te onderdrukken, waardoor datgene wat we proberen te vermijden uiteindelijk nog groter wordt.

Kristin Neff doceert psychologie aan de universiteit van Texas. Ze werd bekend door haar onderzoek en door de bestseller ‘De paardenjongen’ over een reis door Mongolië met haar autistische zoontje. In Nederland werkt Kristin Neff samen met psychologe Roos Vonk, die o.a. schrijft voor Psychologie Magazine. Ga hier naar Bol.com om het boek te bestellen. Meer informatie over zelfcompassie en een test om je zelfcompassie te meten vind je op de website van Kristin Neff: selfcompassion.org.

Ben je benieuwd naar zelfhulpboeken die jou een stap verder kunnen helpen? De boeken op deze site zijn geselecteerd op kwaliteit. Kijk gerust nog even rond op zelfhulpboeken.com en lees de artikelen of bezoek de online boekenkast | webshop. Je kunt ook gratis leestips aanvragen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *