Zelfcompassie Kristin Neff een must-read

Zelfcompassie Kristin Neff een must-read

Zelfcompassie is een houding van mededogen naar jezelf die ervoor zorgt dat je minder gaat piekeren en een stuk lekkerder in je vel komt te zitten. Je leert naar jezelf te kijken zonder te oordelen. Kristin Neff scheef er een dik boek over met de titel Zelfcompassie. Een echte must-read want de meeste mensen kunnen wel een flinke snuf zelfcompassie gebruiken.

Zelfcompassie Kristin Neff - cover>> koop of bekijk Zelfcompassie van Kristin Neff

Zelfcompassie van Kristin Neff, een must-read onder de zelfhulpboeken

Zelfcompassie is eigenlijk gewoon verplichte literatuur als je tenminste één van de volgende eigenschappen herkent:

  • je denkt veel na over jezelf
  • je bent kritisch
  • je vindt het makkelijker om je minpunten te benoemen dan je pluspunten
  • je doet er alles aan om falen te vermijden
  • je vindt wat (belangrijke) anderen over je denken belangrijk

Uitgangspunt zelfcompassie

Het uitgangspunt lijkt eenvoudig: wees lief voor jezelf want dat heb je nodig. En daar kun je dit inmiddels beroemde en wetenschappelijk onderbouwde boek, goed bij gebruiken.

Deze quote geeft de kern weer:

(…) het is belangrijk om te beseffen dat je met zelfcompassie je negatieve gevoelens niet op een aversieve manier wegduwt. Dat idee wekt vaak nogal verwarring, omdat de gebruikelijke opvatting wil dat we het positieve benadrukken en het negatieve elimineren. Het probleem is alleen dat als je het negatieve probeert te elimineren, dat vaak een averechtse uitwerking heeft. Geestelijke of emotioneel verzet tegen pijn maakt je lijden alleen maar erger (lijden = pijn x verzet). Ons onderbewuste registreert elke poging om dingen te vermijden of te onderdrukken, waardoor datgene wat we proberen te vermijden uiteindelijk nog groter wordt.

Neff doceert psychologie aan de universiteit van Texas. Ze werd bekend door haar onderzoek naar zelfcompassie en door de bestseller ‘De paardenjongen’ over een reis door Mongolië met haar autistische zoontje.

Meer informatie en een test (engels) om je zelfcompassie te meten vind je op selfcompassion.org.

Ben je benieuwd naar zelfhulpboeken die jou een stap verder kunnen helpen? De boeken op deze site zijn geselecteerd op kwaliteit. Kijk gerust nog even rond en lees de artikelen of bezoek de  boekenkast | webshop. Je kunt ook gratis leestips aanvragen.

Reacties zijn gesloten.