Vier vragen die je helpen met opruimen

Vier vragen die je helpen met opruimen

“Je kunt niet opruimen als je het nooit hebt geleerd.”
~ Marie Kondo

artikel: vier vragen die je helpen met opruimenGefeliciteerd! Je hebt de juiste stap gezet richting een heerlijk opgeruimd huis. Nadat je deze tekst gelezen hebt weet je hoe je moet beginnen en zie je er niet meer tegenop, dus lees verder. Maar eerst iets over de foto hierboven. Die komt uit het fotoboek van kunstenaar en cabarettier Ursus Wehrli. Om alvast in de stemming te komen!

Begin 2015 verscheen de Nederlandse vertaling van een populair en wezenlijk boek over opruimen van de Japanse Marie Kondo. Haar boek raad ik je van harte aan; het staat boordevol concrete opruim tips. Dus heb je na het lezen van dit artikel zin in meer? Lees Opgeruimd!

Opgeruimd! Paperback.

Hieronder vind je de vier vragen die mij het opruimen gemakkelijker gemaakt hebben:

Vraag 1. Wat wil ik bereiken?

Wat is je favoriete plek in huis? Stel je voor dat je daar zit, je kijkt om je heen, alles heeft zijn plek. Hoe heerlijk is dat? Wat ga je straks doen in die perfecte ruimte? Wie wil je er graag ontvangen? Het resultaat voor ogen houden is een goede eerste stap bij alles wat je doet. Door bewust stil te staan bij wat je wil bereiken ontdek je het grondmotief achter je behoefte om iets te veranderen. Neem er de tijd voor. Visualiseer het gewenste resultaat en vraag je af waarom je dat nu precies zo graag wil. Pak er eventueel een woontijdschrift bij of verdwaal op Pinterest. Vraag je af: Als ik een opgeruimd huis heb dan… (heb ik een opgeruimd hoofd). Als ik een (opgeruimd hoofd) heb dan… (krijg ik zin om dingen te ondernemen). Als ik (zin heb om dingen te ondernemen) dan… etc. Zoek het uit tot de bodem. Heb je een duidelijk beeld of gevoel en weet je waarom je daar wilt komen? Dan ben je klaar om te beginnen.

Het resultaat voor ogen houden is een goede eerste stap bij alles wat je doet.

In één keer goed en doorgaan tot het af is

Investeer in een huis dat voor eens en altijd goed opgeruimd is. Je hoeft daarna alleen nog elke dag de gebruikte spullen op de juiste plek terug te leggen. Trek zoveel tijd uit voor deze investering als er voor nodig is en gebruik dit artikel als leidraad.

Opruimen is gewoon een lichamelijke handeling en het werk kan grofweg in tweeën gedeeld worden: beslissen of je iets wel of niet weggooit en beslissen waar je iets opbergt. ~ Marie Kondo

Vraag 2. Word ik er blij van?

In mijn huis geldt al jaren: word ik er blij van als ik het zie? Dan mag het blijven. Word ik er niet blij van? Dan moet het weg. Misschien klinkt het radicaal, maar waarom zou je iets in huis houden als je er niet blij van wordt? Natuurlijk, ik heb het niet over je administratie en andere noodzakelijkheden, maar voor al het andere geldt: weg ermee! Misschien kun je er iemand anders blij mee maken of is het rijp voor de prullenbak. Als je daar moeite mee hebt kun je stilstaan bij de luxe die je hebt om spullen weg te doen en dankbaarheid ervaren voordat je ‘afscheid neemt’.

Houd alleen de dingen die je raken en spring vervolgens in het diepe door de rest weg te doen. ~ Marie Kondo

Vraag 3. Mag het gezien worden?

Voel je de neiging om bepaalde spullen uit het zicht te plaatsen? Onder je bed, achter in de kast, in de berging? Vraag je dan eerst af: heb ik dit nodig? Wanneer heb ik het voor het laatst gebruikt? Hoe waarschijnlijk is het dat ik het nog eens ga gebruiken? Word ik er blij van? Verstop in principe niets. Dat wat je wil houden mag gezien worden.

Verstop in principe niets. Dat wat je wil houden mag gezien worden.

Vraag 4. Heeft het een vaste plek?

“Jassen horen aan de kapstok” zei mijn vader als hij constateerde dat wij bij thuiskomst uit school onze jas van onze schouders hadden laten glijden. Hij hield niet van rommel. Als we het erg bont hadden gemaakt gooide hij tot onze wanhoop alle rommel bij elkaar op een hoop. Opruimeritus noemden wij dat. Vervolgens leerde hij ons: boeken horen op het boekenplekkie, jassen aan de kapstok, sleutels bij sleutels, speelgoed in de speelgoedkast, alles heeft een vaste plek. Ik vond het verschrikkelijk, maar het werkt!

Boeken horen op het boekenplekkie.

Kondo adviseert om op te ruimen per categorie. Verzamel alles wat in een bepaalde categorie valt en beslis waar je dat voortaan gaat opbergen. Doordat je alles binnen die categorie op één plek verzamelt, zie je hoeveel je hebt en kun je spullen vergelijken, waardoor het makkelijker wordt om te bepalen of je ze wilt houden. Je kunt het beste beginnen met de categorie die het minst beladen is zoals kleren en boeken en eindigen met spullen waar herinneringen aan kleven zoals foto’s.

Vier vragen die je helpen met opruimen

Samengevat zijn het de antwoorden op de onderstaande vier vragen die je helpen met opruimen:

  • Wat wil ik bereiken met opruimen?
  • Word ik blij van wat ik heb?
  • Mag het gezien worden?
  • Heeft het een vaste plek?

En nu aan de slag! Ik wens je veel geluk in je opgeruimde huis. Meer lezen? Marie Kondo dus! Ze geeft zeer gedetailleerde instructies in haar boek Opgeruimd!

Opruimen, dat is Kunst!

Tot slot iets meer over de Zwitserse kunstenaar en cabarettier Ursus Wehrli. De afbeelding bij dit artikel is afkomstig uit één van zijn bijzondere fotoboeken, dat bestaat uit kleurenfoto’s van normale situaties die ontleed en opnieuw geordend zijn. Word ik blij van, mag gezien worden en verdient een vaste plek!

Artikel: Vier vragen die je helpen met opruimen

Opruimen, dat is de kunst! Hardcover

Ben je benieuwd naar zelfhulpboeken die jou een stap verder kunnen helpen? De boeken op deze site zijn geselecteerd op kwaliteit. Kijk gerust nog even rond op zelfhulpboeken.com en lees de artikelen of bezoek de online boekenkast | webshop. Je kunt ook gratis leestips aanvragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.