Lees Verslaafd aan liefde voor geluk in je liefdesleven

Lees Verslaafd aan liefde voor geluk in je liefdesleven

Dit boek gaat over een misvatting die zo groot is, zo allesomvattend, zo volledig ons leven bepalend, dat ik gewoon niet goed weet waar te beginnen. ~ Jan Geurtz

In Verslaafd aan liefde ontmaskert Jan Geurtz onze identiteit zodat wij ons ware gezicht kunnen en durven laten zien. Hij helpt ons uit de vicieuze cirkel die ons voortdurend heen en weer slingert tussen erkenning (succes, liefde) en afwijzing (falen), die ultiem zichtbaar wordt in liefdesrelaties.

verslaafd aan liefde

Koop of bekijk het boek van Jan Geurtz over liefde – paperback

Het is eigenlijk heel simpel: zolang je niet in staat bent om zelf je diepste gevoelens van onvolkomenheid en behoeftigheid te integreren in je spirituele groei, zul je jezelf telkens weer afhankelijk maken van anderen om die behoeftigheid te vullen, en daarmee die fundamentele misvatting van behoeftigheid in stand houden en vergroten.

Het negatieve geloof over onszelf

De oorzaak van deze vicieuze cirkel is de manier waarop wij ons zelfbeeld hebben geconstrueerd. De basis van dit zelfbeeld is namelijk een negatief geloof over onszelf dat stamt uit onze eerste levensjaren.

Iedereen heeft de eerst jaren van zijn leven doorgebracht in werkelijke afhankelijkheid en in een existentiële angst voor afwijzing. Die angst is van oorsprong dus angst voor verlating, en in wezen ook doodsangst. Geen wonder dat we er de rest van ons leven bang voor zijn en proberen deze zo goed mogelijk bedekt te houden. Angst is de diepste kracht achter ons levenslange streven naar liefde en erkenning.

Je kent het negatieve geloof uit de moeilijke momenten in je leven. Momenten waarop je je verlaten voelde of waarop iets belangrijks mislukte. Bekende negatieve overtuigingen zijn: ik ben slap, ik ben een egoist, ik ben lui, ik ben lelijk, ik doe er niet toe, ik ben tot last etc. We ontsnappen aan de pijnlijke gevoelens die bij ons negatieve geloof horen door ons netjes aan de voorgeschreven regels te houden en ontwikkelen strategieën die ons erkenning en liefde opleveren en afwijzing voorkomen. Zo creëren we ons imago.

Het imago is het beeld dat we willen dat anderen van ons hebben. Het is een geidealiseerde constructie die een schijn van zelfverzekerdheid probeert te creëren. Het is de afscherming voor anderen van onze innerlijke heksenketel van angsten en bedekkingen van angsten.

Zodra er een scheurtje in ons imago ontstaat, komt ons negatieve geloof naar de oppervlakte en dat doet pijn. Het liefst rennen we weg van de pijn, maar daarmee houden we de vicieuze cirkel in stand. Wat nu? Geurtz stelt allereerst voor dat je het relatiedenken opgeeft. Het relatiedenken suggereert dat een ‘goede relatie’ definitief en permanent is. Wie dit opgeeft beseft dat hij geen recht heeft op de ander en de ander ook niets kan en wil verbieden. Dat neemt niet weg dat je je soms afgewezen of verlaten voelt, en bang bent om de ander te verliezen, maar het betekent dat je zelf de verantwoordelijkheid draagt voor je emoties.

Krachtige meditatie oefening uit Verslaafd aan liefde

Een belangrijk instrument om te leren verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen emoties is meditatie. Geurtz introduceert een krachtige oefening om via pijnlijke emoties te groeien. De oefening leert je om gedurende een pijnlijke emotie met je aandacht bij jezelf te blijven, zonder te handelen vanuit de emotie maar met een vriendelijke houding ten opzichte van jezelf en je pijnlijke emotie. Dit vergt oefening.

Je zult merken dat je geest steeds probeert af te dwalen naar het verhaal dat de aanleiding was voor deze ellende: ‘hij mag mij niet in de steek laten, zij zou eerlijk moeten zijn, dit had niet mogen gebeuren’. In feite probeer je met je denken een einde aan de pijn te maken. Je zoekt koortsachtig naar de verlossende gedachte, het meest treffende verwijt aan de ander, de rechtvaardigste ontkenning van je eigen verantwoordelijkheid, de slimste uitweg uit de pijnlijke situatie. Maar hoe meer je denkt, hoe werkelijker het verhaal en hoe pijnlijker het gevoel. (…)

Geeft niks: telkens als je merkt dat je dat doet, hou je ermee op zonder te oordelen en breng je je aandacht weer naar het lichamelijke aspect van je beknellende emotie.

Train jezelf

Door jezelf te trainen zul je volgens Geurtz pijnlijke emoties sneller herkennen en ervaren dat ze vanzelf voorbij gaan wanneer je ze toelaat zonder je ertegen te verzetten. Daarmee doorbreek je de afhankelijkheid van liefde en erkenning van anderen, met name liefdespartners. Je zit niet langer vast in de vicieuze cirkel van erkenning en afwijzing doordat je beseft dat je volmaakt bent zoals je bent.

Lees voor de complete oefening en meer tips het hele boek: Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz.

>> Koop of bekijk het boek van Jan Geurtz over liefde paperback

Jan Geurtz studeerde orthopedagogiek, onderwijskunde en wetenschapsfilosofie, en laat zich inspireren door het boeddhisme. Hij schreef meerdere bestsellers. Bekijk ook de interviews met Jan Geurtz door Bram van Splunteren voor het TV programma ‘Café de Liefde’ (VPRO). Het eerste deel vind je hieronder:

Ben je benieuwd naar zelfhulpboeken die jou een stap verder kunnen helpen? De boeken op deze site zijn geselecteerd op kwaliteit. Kijk gerust nog even rond op zelfhulpboeken.com en lees de artikelen of bezoek de online boekenkast | webshop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.