Twee basisinstrumenten die je creativiteit bevorderen

Twee basisinstrumenten die je creativiteit bevorderen

“Het is nooit te laat of te egoïstisch of te dwaas om aan je creativiteit te werken.” ~ Julia Cameron

In The Artist’s Way reikt Julia Cameron een methode aan om je in twaalf weken te bevrijden van je creatieve blokkade. Daarbij introduceert ze twee basisinstrumenten die je creativiteit bevorderen: de ochtendpagina’s en het kunstenaarsafspraakje. Voor je creatieve geest werken de ochtendpagina’s als een afvoersysteem en de kunstenaarsafspraakjes als voeding. Samen vormen ze als het ware je mentale spijsvertering. En zoals je weet bevordert een gezonde spijsvertering een goede doorstroom van – in dit geval – creatieve energie.artikel: Twee basisinstrumenten die je creativiteit bevorderen

The Artist’s Way paperback NL vertaling
The Artist’s Way paperback engels
The Artist’s Way ebook engels

De ochtendpagina’s

De ochtendpagina’s zijn drie pagina’s die je vol schrijft met wat er in je opkomt. Je kunt ze niet fout doen, ze hoeven niet mooi te klinken en niemand hoeft ze te lezen. Ze zijn volgens Cameron het voornaamste instrument bij het creatieve herstel omdat ze je in staat stellen je los te maken van je negatieve Censor:

We zijn het slachtoffer van onze eigen verinnerlijkte perfectionist, een kwaadaardige interne en externe criticus, de Censor, die in onze linker hersenhelft woont en ons bestookt met een constante stroom ondermijnende opmerkingen – vaak onder het mom van de waarheid. De Censor zegt van die dingen als: ‘En dat noem je schrijven? Laat me niet lachen. Zelfs de interpunctie deugt niet. Als je dat nu nog steeds niet is gelukt, zal het je nooit meer lukken. Je kunt niet eens spellen. Hoe kom je aan het idee dat je creatief bent?’ En zo gaat-ie maar door.

De ochtendpagina’s confronteren ons bovendien met onze eigen verantwoordelijkheid voor het bewerkstelligen van veranderingen.

Het is heel lastig ochtend na ochtend, maand na maand, te klagen over een bepaalde situatie zonder tot constructief handelen te worden verleid. De pagina’s leiden ons uit de wanhoop naar oplossingen die we nooit hadden durven dromen.

De ochtendpagina’s zijn een verplicht nummer in de twaalf weken methode. Tegenzin telt niet.

Tegenzin is gewoon ‘Wat voor nut heeft het?’ in vermomming. En ‘Wat voor nut heeft het?’ is angst en angst betekent dat je heimelijk wanhopig bent. Zet je angsten dus op papier.

Ik kan je van harte aanbevelen de ochtendpagina’s te proberen. Ze werken. Ze houden je een spiegel voor, helpen je richting oplossingen en boren je creatieve bron aan.

Het kunstenaarsafspraakje

Het kunstenaarsafspraakje betekent tijd vrijmaken voor een afspraak met je innerlijke kunstenaar, om creatieve reserves aan te leggen. Cameron noemt het: de bron vullen.

Als kunstenaar moeten we leren onszelf te voeden. We moeten zo waakzaam worden, dat we op tijd en bewust onze creatieve hulpmiddelen aanvullen terwijl we er tegelijkertijd uit putten (…). Ik noem dit proces de bron vullen.

De bron moet gevuld worden met zintuiglijke ervaringen: beeld, geur, geluid, sensaties. Zoek de ervaringen die jou voeden. Voor mij is het vaak een wandeling door de stad of in de natuur en soms een bezoek aan de bioscoop of het museum. Het kan ook het koken van een maaltijd zijn. Neem als dat bij je past een camera mee en iets om in te schrijven of schetsen.

The Artist’s Way is een internationale bestseller die veel mensen geholpen heeft bij het opheffen van hun creatieve blokkades. Het boek is in de kantlijn verrijkt met inspirerende citaten van beroemde kunstenaars. Het citaat van Georgia O’Keeffe inspireerde mij bijvoorbeeld tot de keuze voor de afbeelding bij dit artikel.

Niemand ziet een bloem echt – ze is zo klein dat daar tijd voor nodig is; we hebben geen tijd – en zien vraagt tijd, zoals een vriend hebben tijd vergt.

Ben je benieuwd naar zelfhulpboeken die jou een stap verder kunnen helpen? De boeken op deze site zijn geselecteerd op kwaliteit. Kijk gerust nog even rond op zelfhulpboeken.com en lees de artikelen of bezoek de online boekenkast | webshop. Je kunt ook gratis leestips aanvragen. 

Reacties zijn gesloten.