Stoppen met ongelukkig zijn in 5 stappen

Stoppen met ongelukkig zijn in 5 stappen

Stoppen met ongelukkig zijn betekent leven met wat zich aandient zonder er zelf nog een schep bovenop te doen.

Voel jij je ongelukkig? Dit artikel heeft als doel je direct een stap verder te helpen. Volg de 5 stappen. Je kunt een notitieblokje bij de hand houden (tip!) maar dat is niet noodzakelijk.

ongelukkig zijn
Foto: Elmer Torensma, Storm Coming, gevonden op Flickr.

Stap 1. Bekennen

Herstel begint met een bekentenis. Begin met bekennen en zeg hardop of in jezelf, terwijl je stevig zit of staat: ik voel me op dit moment ongelukkig. Als je niet erkent dat je bent waar je op dit moment bent, dan schiet je waarschijnlijk niet erg op. Je blijft in gevecht met de werkelijkheid. Je wil dat wat zich aandient niet, maar het is er toch. Stop het gevecht en beken. Dat is de eerste belangrijke stap van waaruit je verder kan.

Je kunt zelfs je ongelukkige gevoel verwelkomen. Daarbij helpt het gedicht De Herberg van Rumi, de beroemde Perzische dichter. Een fragment:

(…) zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat. Behandel dan toch elke gast met eerbied. Misschien komt hij de boel ontruimen om plaats te maken voor extase.

Stap 2. Je gevoel lokaliseren en beschrijven

Veel mensen voelen het nare gevoel ergens in hun lichaam. Hoe is dat bij jou? Waar zit je ongelukkige gevoel? Kun je het aanwijzen? Kun je het omschrijven? Als je het moeilijk vindt om een plek aan te wijzen of om het gevoel te omschrijven is dat oké. Ga bij jezelf na of je iemand bent die veel over dingen nadenkt. Als dat zo is zal het zich soms in en rondom je hoofd uiten. Misschien heb je hoofd – of nekpijn of slaapproblemen? Of voel je het ergens anders in je lijf?

Waar zit je ongelukkige gevoel? Kun je het aanwijzen? Kun je het omschrijven?

Neem de tijd om bij dit gevoel te blijven. Schenk het aandacht. Laat het toe. Wees er zacht naar.

Stap 3. Je aandacht naar buiten richten

Daar zit je dan ongelukkig te zijn. Hoe voel je je nu je stap 1 en 2 hebt gedaan? Is het gevoel veranderd? Kun je het opbrengen om positief te zijn over het feit dat je ermee aan de slag bent gegaan? Kijk nu eens om je heen. Beschrijf nauwkeurig en objectief de ruimte waarin je zit. Beschrijf wat je waarneemt en laat weg wat je daarvan vindt. Gebruik steekwoorden en korte zinnen. Tafel. Bloem. Man. Blauw. Kopje koffie. Huilend kind. Gelach. Doe dit minstens 5 minuten. Hoe langer hoe beter.

Beschrijf wat je waarneemt en laat weg wat je daarvan vindt. Doe dit minstens 5 minuten.

Stap 4. Je gedachten ontmaskeren

Nog steeds een harig donker beest in je buik? Een steen in je maag? Een klem op je keel? Iets anders? Observeer jezelf en benoem wat je ziet en ervaart. Wat vind je van jezelf in deze toestand? Heb je vriendelijke gedachten over jezelf of oordelende? Als je alleen maar vriendelijke gedachten over jezelf hebt kun je door naar stap 5. Heb je oordelende gedachten (zoals de meeste lezers)?

Stel jezelf de vraag: welk effect hebben deze oordelende gedachten op mijn ongelukkige gevoel? Overweeg dat je oordelende gedachten niets te maken hoeven te hebben met de waarheid. Het zijn slechts gedachten. Waar komen die gedachten eigenlijk vandaan? Wie heeft ze bedacht? Met welk doel? Wil je deze gedachten blijven denken? Wil je ze blijven geloven? Waarom eigenlijk? Wat levert het je op?

Stel jezelf de vraag: welk effect hebben deze oordelende gedachten op mijn ongelukkige gevoel?

Voor veel mensen is het herkennen van oordelende gedachten de sleutel naar een minder ongelukkig gevoel.

Niet meer oordelen

Stel, jouw ongelukkige gevoel bestaat uit verdrietigheid omdat er iets vervelends is gebeurd in je leven. Verdrietigheid is een natuurlijke reactie en een essentieel onderdeel van het verwerkingsproces. Het kost tijd en energie om dit proces te doorlopen. Stel je voor dat je daar nu ook nog op loslaat: al je ideeën over hoe de ideale jij zou reageren, al je oordelen over en kritiek op bepaalde karaktertrekken, al je ergernissen over wat er mis is met jou of zelfs met de wereld etc. Op welke manier helpt je dat? Stop er maar mee. Investeer liever op een positieve manier in jezelf zodat jouw verdriet op de achtergrond kan raken en je weer kunt genieten van de kleine en grote dingen in het leven.

Stoppen met ongelukkig zijn betekent niet dat je je nooit meer rot voelt want zo zit het leven niet in elkaar. Er zullen tegenslagen zijn. Stoppen met ongelukkig zijn betekent leven met wat zich aandient zonder er zelf nog een schep bovenop te doen.

Stoppen met ongelukkig zijn betekent niet dat je je nooit meer rot voelt want zo zit het leven niet in elkaar.

Stap 5. Mooie woorden kiezen

Creëer nu in je geest de allerliefste, ongelofelijk wijze, warmste, meest fantastische figuur die jij je voor kunt stellen. Een superheld, een goede fee, zoiets. Wat zou deze meest fantastische figuur tegen jou en je gevoel zeggen waardoor jij je meteen een stukje beter voelt? Schrijf het op in een mooie zin en plak het op de spiegel of leg het onder je kussen. Deze mooie woorden geven weer wat jij verdient en waar jij behoefte aan hebt. Geloof deze woorden maar, ze zijn waar.

Wat zou de meest fantastische figuur tegen jou zeggen waardoor jij je meteen beter voelt?

Hoe voel je je nu? Is er iets veranderd sinds je begon aan dit artikel? Als je al lang rondloopt met een ongelukkig gevoel en je komt er zelf niet uit, zoek dan professionele hulp. Het is niet nodig om ongelukkig door het leven te gaan en het beste wat je voor jezelf kunt doen is bekennen dat je je ongelukkig voelt en aankloppen bij iemand die er plezier in heeft jou verder te helpen.

In de boekenkast staat een aantal goede zelfhulpboeken die kunnen helpen bij ongelukkigheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.