Gouden eieren rapen – je doel bereiken volgens Covey

Gouden eieren rapen – je doel bereiken volgens Covey

Stephen Covey schreef in 1989 een ontzettend invloedrijk boek met de titel ‘The Seven Habits of Highly Effective People’. In februari 2011 verscheen de 51e druk in Nederland. Wat hij schreef is zowel zakelijk als privé interessant. Het geeft inzichten waarbij je denkt: ‘Ja, natuurlijk!’ Open deuren waarvan je het bestaan vergeten was. Jecoach.me publiceert een aantal artikelen aan de hand van dit boek. Dit is het eerste artikel in de reeks. Laat je inspireren!

Gouden eieren

Op een dag ontdekt een arme boer een gouden ei in het nest van zijn favoriete kip. Hij gelooft zijn ogen niet, dit moet een droom zijn! Maar de volgende dag ligt er opnieuw een gouden ei in het nest van de kip en de dagen daarna weer. Ontkennen is niet meer mogelijk. De boer heeft een kip die gouden eieren legt. Hij zal elke dag rijker worden. Weken lang legt de kip gouden eieren en met de hogere productie groeien er dollartekens in de ogen van de boer. Hij wordt hebberig. Op een dag is zijn hebberigheid zo groot dat hij zijn favoriete kip slacht om alle gouden eieren eruit te halen. De kip sterft een kille dood. En de boer? Die heeft pech. In de kip vindt hij geen gouden ei.

Dit is een fabel van Aesopus. Vervang het gouden ei voor alles wat je wilt bereiken en de kip voor de middelen waarmee je dat kunt bereiken en je begrijpt waar Covey met deze metafoor heen wil. Zonder aandacht voor de kip, geen gouden eieren. Logisch toch? Kun je een situatie bedenken waarbij je alleen nog aan gouden eieren hebt gedacht?

Denk aan de vrouw die bij haar partner aanklopt met een eisenpakket. Haar gewenste resultaat is een goede relatie. Of aan de man die klaagt over een lage weerstand terwijl hij niet op zijn gezondheid let. En aan de broer die zich afvraagt waarom hij nooit familie ziet, die zelf geen tijd maakt om hen te bezoeken. Het zijn maar voorbeelden. Zakelijk werkt het ook. De manager die zijn gedemotiveerde medewerkers onder druk zet met dreigementen voor een beter resultaat…

Bedenk bij alles wat je doet hoe jouw gouden ei er uit ziet en in welke kip je dan moet investeren. Dat helpt je jouw doel te bereiken op een prettige manier. Succes!

Bedankt voor het lezen van ‘Gouden eieren rapen – je doel bereiken volgens Covey’. Wil je verder lezen over dit onderwerp?

Bestel ‘The Seven Habits of Highly Effective People’ in de Nederlandse vertaling: ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’

Ook interessant op Jecoach.me

Ben je benieuwd naar zelfhulpboeken die jou een stap verder kunnen helpen? De boeken op deze site zijn geselecteerd op kwaliteit. Kijk gerust nog even rond op zelfhulpboeken.com en lees de artikelen of bezoek de online boekenkast | webshop. Je kunt ook gratis leestips aanvragen. 

Reacties zijn gesloten.