Ik ben oke jij bent een sukkel

Ik ben oke jij bent een sukkel

ik ben okeDat is de titel van een van de bestsellers van Berthold Gunster. Met humor laat hij zien hoe mensen geneigd zijn te contrasteren. Je beste vriendin heeft verdriet? Dan moet ze opgevrolijkt worden. Je partner is boos? Dan moet je hem kalmeren. Wat is het resultaat? Je vriendin voelt zich niet serieus genomen en je partner wordt nog bozer. Er is geen daadwerkelijk contact en jullie begrijpen elkaar niet. Frustrerend! Dus, zegt Gunster: stop met contrasteren! Hoe dan? Zo:

Spiegelen

Letterlijk. Gunster is een theaterman en spiegelen is een belangrijk onderdeel van acteren. Je kopieert het gedrag van je gesprekspartner. Gaat hij achterover hangen? Dan doe jij dat ook. Neemt hij de tijd voor het gesprek? Jij ook. Dat doe je om de ander het idee te geven dat je hem begrijpt en het grappige is dat dat werkt. De ander voelt zich begrepen en jij begrijpt hem beter. Voila! Contact! Bij het oefenen van spiegelen kun je ermee beginnen het tempo en de toon van je gesprekspartner over te nemen. Over spiegelen is trouwens veel geschreven. Google bijvoorbeeld op spiegelneuronen.

Omspiegelen

Een schepje er bovenop. Je spiegelt niet alleen maar je overdrijft daar behoorlijk in. Laat je man zijn sokken slingeren? Dan laat jij voortaan alles slingeren. Neemt hij weinig initiatief? Jij neemt totaal geen initiatief meer. Is je vriendin een eeuwige twijfelaar? Jij twijfelt harder. Dit vergt lef en geduld. Het effect is dat de ander niet langer de meest slordige, de meest initiatiefloze en de grootste twijfelkont is. Dat ben jij namelijk. De rollen zijn omgedraaid en de ander komt in beweging. Er gebeurt iets! Je man begint over jouw bende te klagen en stelt voor om een weekendje weg te gaan. Je vriendin neemt eindelijk een beslissing.

Jammer genoeg is succes bij omspiegelen niet gegarandeerd. Misschien zit je man gewoon graag op de bank te midden van een berg troep… Zou kunnen natuurlijk. Ik zou zeggen: probeer het eens!

Ben je benieuwd naar zelfhulpboeken die jou een stap verder kunnen helpen? De boeken op deze site zijn geselecteerd op kwaliteit. Kijk gerust nog even rond op zelfhulpboeken.com en lees de artikelen of bezoek de online boekenkast | webshop. Je kunt ook gratis leestips aanvragen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.