Iets nieuws leren? Handig om te weten!

Iets nieuws leren? Handig om te weten!

Je wil iets leren. Alles over weblogs, koken, klarinet spelen of je wilt oud gedrag vervangen door nieuw gedrag. Dat gaat niet altijd makkelijk. Er zijn een paar handige dingen om te weten als je aan een leerproces begint of er middenin zit.

Het ‘onbewust bekwaam’ model wordt al sinds de jaren ’70 veel gebruikt. Het gaat uit van verschillende stadia die je door moet om je nieuwe kennis eigen te maken. Het is een geloofwaardig model en handig om in je achterhoofd te houden als je iets nieuws wilt leren.

onbewust bekwaam matrixJe ziet dat de grijze pijl begint bij ‘onbewust onbekwaam’. Dat is de fase waarin je nog geen behoefte hebt aan leren. Deze fase is vooral belangrijk voor personen die kennis willen overbrengen. Zij weten immers wat jij niet weet. Voor jezelf kun je bedenken dat er ontelbaar veel dingen zijn die je kunt leren waarvan je op dit moment het bestaan niet weet.

Om te willen leren moet je in de volgende fase terecht komen: ‘bewust onbekwaam’. Nu weet je dat er iets te leren valt maar je hebt nog een hele weg te gaan. Dat is je startpunt.

Na veel kennis vergaren, lezen, praten en oefenen kom je in de fase ‘bewust bekwaam’. Je hebt iets geleerd! In deze fase begrijp je wat je geleerd hebt. Toepassen gaat echter niet vanzelf. Je moet veel oefenen en je nieuwe kennis is nog geen automatisch onderdeel van jou geworden.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je ‘onbewust bekwaam’ met de kennis omgaat. Dat wil zeggen dat je niet meer bewust met de kennis bezig bent. Het lijkt alsof je, waar je in fase 1 nog nooit van gehoord had, altijd geweten hebt. Daar wil je naartoe!

Ben je benieuwd naar zelfhulpboeken die jou een stap verder kunnen helpen? De boeken op deze site zijn geselecteerd op kwaliteit. Kijk gerust nog even rond op zelfhulpboeken.com en lees de artikelen of bezoek de online boekenkast | webshop. Je kunt ook gratis leestips aanvragen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.