Geven en nemen – Covey’s emotionele bankrekening

Geven en nemen – Covey’s emotionele bankrekening

Wie rood staat moet opletten en wie genoeg overhoudt of gespaard heeft kan ontspannen. Zo werkt het, tenminste voor de meeste mensen. Maar hoe zit het met je emotionele bankrekening?De emotionele bankrekening staat voor het vertrouwen dat je opbouwt binnen een relatie. Door op de rekening van de ander te storten investeer je in de relatie. Het is eén van de wijsheden uit De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, van Stephen R. Covey. 

>> Koop of bekijk De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Zes stortingen op de emotionele bankrekening

emotionele bankrekening

Als je nooit stort is de kans op een goede relatie klein. Je hoeft dan al snel niet meer te rekenen op stortingen door de ander en om een gunst vragen wordt lastig. Andersom geldt het ook. Als iemand voortdurend een beroep op je doet zonder blijk van waardering ben je er op den duur klaar mee. Het is geven en nemen. Toch? Covey onderscheidt in De zeven eigenschappen van effectief leiderschap zes belangrijke stortingen.

De zes stortingen:

  1. De ander begrijpen – Dit is de basis. Als je geen moeite wilt doen om de ander te begrijpen kom je niet ver.Sandra heeft een gedeprimeerde vriendin, Toos. Sandra zou willen dat Toos beter voor zichzelf zorgde en er meer op uit ging. Ze heeft het druk maar besluit te investeren in haar vriendschap met Toos en belt haar op om iets af te spreken. Toos vindt dat iedereen zich met haar bemoeit. Ze weet dat het goed bedoeld is maar ze zit gewoon even niet lekker in haar vel. Dat gaat vanzelf wel over. Sandra belt om iets af te spreken. Toos heeft helemaal geen zin, maar besluit om te investeren in haar vriendschap met Sandra.Zie je wat er gebeurt? Ze denken alle twee dat ze storten. In werkelijkheid nemen ze beide op! Een andere valkuil is projectie. Dat jij graag die kaartjes voor een concert zou willen hebben betekent niet dat de ander het leuk vindt om ze te krijgen.
  2. Op de details letten – Stephen Covey gaat met zijn twee zoontjes naar de film. De jongste valt tijdens de film in slaap en wordt liefdevol op de achterbank in de auto gelegd. Als Covey zijn oudste zoontje welterusten wil zeggen ontdekt hij grote tranen op zijn wangen. ‘Wat is er jongen?’ vraagt hij. Waarop zijn zoontje antwoordt: ‘Pap, als ik het nou koud had, zou je je jas dan ook over mij heen leggen?’. Je ziet, een klein gebaar kan een groot effect hebben.
  3. Je aan je woord houden – Je woord houden is een grote storting. Je woord breken is een even grote opname. Meer hoef ik daar niet over te schrijven.
  4. Verwachtingen verduidelijken – Je verwacht van je baas een omschrijving van de opdracht.  Je baas verwacht van jou een voorstel. Weken gaan voorbij en de deadline nadert. Een paar dagen voor de deadline vraagt je baas waar je voorstel blijft… Niet handig! Daar hadden jullie beter van te voren afspraken over kunnen maken.
  5. Integriteit tonen – Je bent integer als je gedrag en je woorden elkaar bekrachtigen wanneer je een storting doet. Roddelen is een goed voorbeeld. Roddelt je vriendin over een gemeenschappelijke vriend of kennis, dan kan je er op rekenen dat ze ook over jou roddelt. Neemt ze het op voor een vriendin? Dan kan je er op rekenen dat ze het ook voor jou zal opnemen.
  6. Je oprecht verontschuldigen voor een opname – Heb je veel opgenomen van de emotionele bankrekening van de ander? Bijvoorbeeld door een afspraak niet na te komen? Verontschuldig je dan oprecht. Benoem daarbij je gedrag en de gevolgen van je gedrag voor de ander. Oprechte verontschuldigingen zijn een grote storting… als je het niet te bond gemaakt hebt.

Dat zijn de zes tips van Covey. En? Hoe staat jouw emotionele bankrekening ervoor? De zeven eigenschappen van effectief leiderschap staat in de Top 5 zelfhulpboeken van zelfhulpboeken.com. Het is een veel gelezen en geprezen boek, waar iedereen wat uit kan halen.

>> Koop of bekijk De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

 

Ben je benieuwd naar zelfhulpboeken die jou een stap verder kunnen helpen? De boeken op deze site zijn geselecteerd op kwaliteit. Kijk gerust nog even rond op zelfhulpboeken.com en lees de artikelen of bezoek de online boekenkast | webshop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.