Feelgood boek over depressie door Michiel Richards

Feelgood boek over depressie door Michiel Richards

Geïnspireerd door zelfhulpboeken, de romans van Irvin D. Yalom en gebeurtenissen uit zijn eigen leven schreef Michiel Richards een vrolijke psychologische roman over depressie, die getypeerd kan worden als een fictie-versie van een zelfhulpboek. Op een verrassende en soms grappige manier beschrijft hij de emotionele ontwikkeling van twee hoofdpersonen. De man zonder vaardigheden is herkenbaar en troostend voor mensen die door een depressie heen zijn gegaan, evenals voor mensen die te kampen hebben (gehad) met een laag gevoel van eigenwaarde. Daarmee kan het boek uitstekend worden ingezet bij bibliotherapie. Deze week kwam De man zonder vaardigheden uit. Voor zelfhulpboeken.com schreef Michiel een stukje over zijn boek.

~ gastblogger: Michiel Richards

Vrolijk boek over depressie

Tijdens de kredietcrisis in 2008 had ik het gevoel dat ik qua werk op een dood spoor zat. Ik had geen flauw idee welke kant het op moest en zoog mij vol met informatie over de kredietcrisis. Het resultaat was dat ik steeds meer in zelfbeklag, zelfverwijt en somberheid wegzonk. Want – zo viel ik mezelf lastig – als ik in het verleden betere keuzes had gemaakt, dan was ik nooit in deze penarie terechtgekomen. Met andere woorden: ik voelde mij maar al te vaak een man zonder vaardigheden.

Tekst loopt door onder de afbeelding

De man zonder vaardigheden - zelfhulp fictie
De man zonder vaardigheden – Michiel Richards

Bekijk of bestel De man zonder vaardigheden

De man zonder vaardigheden is lichtjes gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik hoop met het boek mensen die door een soortgelijke periode in hun leven gaan een hart onder de riem te steken. Nu ik kan terugkijken op deze lastige tijd zie ik ook de grappige kanten van het zelfverwijt, de identiteitscrisis en mijn obsessieve fixatie op het wereldnieuws. Daarom is De man zonder vaardigheden een vrij vrolijk boek geworden over een (milde) depressie/identiteitscrisis.

Ik hoop mensen een hart onder de riem te steken.

De hoofdpersoon (zijn naam doe ik hier niet uit de doeken: spoiler, geheim van de smid enz.) zit – net als ik destijds – niet goed in zijn vel, uitgerekend wanneer de kredietcrisis in 2008 vanuit de V.S. naar Europa overwaait. Niet alleen zijn eenmanszaak gaat naar de knoppen, maar ook zijn gevoel van eigenwaarde. Wanneer hij online benaderd wordt door een psycholoog die gratis geestelijke ondersteuning aanbiedt, hapt hij toe. Wat hij niet weet, is dat de “psycholoog” een jonge vrouw is die een spel met hem wil spelen. Door op internet onderzoek naar hem te doen, heeft zij de man leren kennen als een zelfverzekerd haantje. Ze wil dit haantje maar wat graag wat nederigheid bijbrengen. Zo begint een emailcorrespondentie tussen twee mensen die een verkeerd beeld van elkaar hebben. Een correspondentie die desondanks steeds intenser en openhartiger wordt, zodanig dat het contact uiteindelijk hun levens verandert.

Michiel Richards (1971) schreef naast dit vrolijke boek over depressie nog enkele romans en is scenarioschrijver voor film en televisie.

Bedankt voor jouw bijdrage op zelfhulpboeken.com Richard!

Reacties zijn gesloten.