Een dikke Pil bij depressiviteit

Een dikke Pil bij depressiviteit

“Als ik destijds zo’n boek had gehad, zou ik eerder uit de depressie zijn gekomen.” ~ Mike Boddé

Stel je voor, je bent twee jaar oud. Je ouders gaan voor het eerst een weekje weg zonder jou. Je vindt dat heel erg naar en je bent heel erg bang, want je moet bij je oma logeren en die vind je eng. Je hebt nu al heimwee naar je ouders, en ze zijn nog niet eens weg. Ze zeggen je gedag en door je tranen heen zie je ze wegrijden; je buik huilt. Je bent ten einde raad.

Dat gevoel als volwassene hebben, en dan jarenlang zonder ophouden, dat is voor mij depressie.

pilMike Boddé (1968) is cabarettier en componist. In de jaren ’90 leed hij aan een zware depressie. In Pil deelt hij deze donkere periode. Een echte dikke pil is het boek gelukkig niet. Het is een toegankelijk, humoristisch maar vooral ook kwetsbaar en ontroerend verslag dat ook nog eens rijk gevuld is met muziek en boeken die Mike er doorheen hielpen. In een toegift staan twee interviews met zijn meest belangrijke behandelaars waarin hij vragen stelt als: Zijn antidepressiva gevaarlijke medicijnen? Is depressie een vorm van waanzin? Komt depressie veel voor? En: Wat zijn de symptomen van zeer zware depressiviteit?

Pil, Mike Boddé paperback

Het boek is een aanrader voor wie met depressiviteit kampt en voor wie interesse heeft in dit onderwerp. Bekijk ook de uitzending over depressiviteit met Mike Boddé van de NTR-serie Pavlov, waarin bekende Nederlanders vragen stellen aan de wetenschap.

Ik liep rond
Als een open wond
Waar de wereld in stond
Te wroeten met een hiel
Boos, aan de grond,
Wanhopig en debiel
Ik had je lief

Maar ik was depressief

Ik kijk rond
Als een jonge hond
Die zijn bot in de grond
Begraaft met zijn poot
Wiegt met zijn kont
Nog stinkend naar de sloot
Ik was depressief

Maar ik heb het leven lief

Mike Boddé, Try-outs Hè ja mmm fijn

Ben je benieuwd naar zelfhulpboeken die jou een stap verder kunnen helpen? De boeken op deze site zijn geselecteerd op kwaliteit. Kijk gerust nog even rond op zelfhulpboeken.com en lees de artikelen of bezoek de online boekenkast | webshop. Je kunt ook gratis leestips aanvragen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.