zelfhulpboeken - Zelfhulp gedicht van Portia Nelson geeft kracht

Zelfhulp gedicht van Portia Nelson geeft kracht

Portia Nelson - zelfhulp gedichtDit artikel bevat een autobiografisch zelfhulp gedicht van Portia Nelson. Ik laat het mensen lezen die merken dat ze meer inzicht in zichzelf hebben gekregen maar nog niet altijd in staat zijn hun gedrag daar op af te stemmen. Het is een krachtig gedicht dat in zelfhulpboeken regelmatig wordt aangehaald en het is opgenomen in de spirituele klassieker van Boeddhistisch leraar Sogyal Rinpoche: Het Tibetaanse boek van leven en sterven. Het mag, vind ik, net als het gedicht van Rumi, niet ontbreken op deze website.

Het gedicht is behulpzaam wanneer je merkt dat je in oude gedragingen en gevoelens verstrikt raakt en moeilijk kan geloven dat het ooit anders zal zijn. Je zult je in de tekst kunnen herkennen en er moed uit putten. Het laat zien dat verandering en groei komen met vallen en opstaan.

Autobiografie in vijf korte hoofdstukken – zelfhulp gedicht

Hoofdstuk I
Ik loop door de straat.
Er zit een diep gat in het trottoir.
Ik val erin.
Ik ben verloren … ik ben hulpeloos.
Het is niet mijn schuld.
Het kost me een eeuwigheid om een uitweg te vinden.

Hoofdstuk II
Ik loop door dezelfde straat.
Er zit een diep gat in het trottoir.
Ik doe alsof ik het niet zie.
Ik val er weer in.
Ik kan niet geloven dat ik weer op dezelfde plek ben.
Maar het is niet mijn schuld.
Het duurt nog een lange tijd voor ik eruit kom.

Hoofdstuk III
Ik loop door dezelfde straat.
Er zit een diep gat in het trottoir.
Ik zie dat het er is.
Ik val er nog steeds in … het is een gewoonte.
Mijn ogen zijn open.
Ik weet waar ik ben.
Het is mijn fout.
Ik kom er direct uit.

Hoofdstuk IV
Ik loop door dezelfde straat.
Er zit een diep gat in het trottoir.
Ik loop er omheen.

Hoofdstuk V
Ik loop door een andere straat.

Hieronder vind je de links naar de boeken die in dit artikel genoemd zijn:

Noortje van Deursen (1976) coacht individuen en teams en is een groot zelfhulpboekenfan.