De kracht van echte mannen - Deida

Echte mannen opgelet! Vrouwen leest u mee?

‘Het wordt tijd dat we het ideaal van de macho-botterik, één en al ruggengraat maar geen hart, achter ons laten. Het wordt ook tijd het gevoelige en zorgzame watjes-ideaal achter ons te laten, één en al hart, maar geen ruggengraat.’ ~ David Deida

De kracht van echte mannenEen boek van man tot man: “De kracht van echte mannen. Gids voor omgang met vrouwen, werk en seksualiteit”. Ik heb het een paar keer doorgebladerd onder het toeziend oog van enthousiastelingen. Steeds kromp mijn maag. Ja, ik geloof dat ik walgde. De enthousiastelingen zeiden dat ik het niet begreep, dat ik het anders moest zien. Ik draaide dan steeds mijn hoofd weg en mompelde iets over seksisme of stigmatisering. En toch. Misschien omdat ik er mensen over bleef horen of misschien omdat de beschuldiging dat ik het ‘niet begreep’ me dwarszat? Ik ben gaan lezen.

De oorspronkelijke titel is ‘The Way of the Superior Man, a spiritual guide to mastering the challenges of women, work and sexual desire’. Nogal bombastisch. Deida koos vast bewust een macho benadering om zijn doelgroep te bekoren. Maar goed. Waar gaat het over? Deida windt er in elk geval geen doekjes om. Hij wijst je op je verantwoordelijkheden aan de hand van stellingen, vragen en opdrachten zoals:

Besteed vanaf nu minimaal een uur per dag aan datgene waarmee je wacht totdat je financiële situatie stabieler is, of totdat je kinderen het huis uit zijn, of totdat je aan je verplichtingen hebt voldaan en je je vrij voelt te doen wat je werkelijk wilt. Wacht geen ogenblik langer. Geloof niet in de mythe dat ‘op een dag alles anders zal zijn.’ Doe wat je graag doet, wat je steeds uitgesteld hebt en waarvoor je geboren bent. Doe het nu.”

Spreekt het je aan? Of dit:

De volgende keer dat je merkt dat je probeert je vrouw de les te lezen, zodat ze niet meer… (vul in) …, ontspan dan en geef haar liefde door haar aan te raken en haar te vertellen dat je van haar houdt als ze zo is (als wat je op de puntjes hebt ingevuld). Omhels haar, of stoei met haar, schreeuw of gil desnoods, maar probeer geen einde te maken aan dat wat je zo ergert. Beoefende liefde in plaats van te proberen een einde te maken aan de eigenschap die je dwarszit.

Van die laatste weet ik dat vele relaties er van opknappen. Dit is wat wij vrouwen willen! Wat natuurlijk niet wil zeggen dat we het de mannen ook toestaan zich zo te gedragen, maar dat is een ander verhaal. Hopelijk laat Deida daar in ‘De kracht van de echte vrouw’ zijn licht op schijnen. En wat vind je van deze?

Doe de komende drie dagen dagelijks ten minste één activiteit die je hebt vermeden of weggedrukt vanwege de invloed van je vader.

Uit het hoofdstuk ‘Leef alsof je vader dood is’, met als doel los te komen van de verwachtingen die je vader van je had of heeft. Vraag je af hoe je geleefd zou hebben als je nooit geprobeerd had je vader te plezieren.

Best interessante vraagstukken vind ik. Dus, terwijl jij zoet bent met deze levensveranderende oefeningen lees ik – voorzichtig enthousiast – nog even verder. Oh enne ja, nee, oké, het plaatje boven dit artikel dekt de lading misschien niet helemaal maar geef toe, het is een leuk gezicht. Toch? Een beetje seksisme mag best.

Ben je benieuwd naar zelfhulpboeken die jou een stap verder kunnen helpen? De boeken op deze site zijn geselecteerd op kwaliteit. Kijk gerust nog even rond op zelfhulpboeken.com en lees de artikelen of bezoek de online boekenkast | webshop. Je kunt ook gratis leestips aanvragen. 

Noortje van Deursen (1976) coacht individuen en teams en is een groot zelfhulpboekenfan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *