Ik zou eigenlijk… Over uitstelgedrag

Ik zou eigenlijk… Over uitstelgedrag

Doe het! En doe het nu! Weg met dat uitstelgedrag!

GTD
David Allen is beroemd vanwege zijn GTD-methode. Een goed hulpmiddel voor chronische uitstellers die nu echt aan de slag willen

Uitstelgedrag. Iedereen kent het. Je weet niet waar je moet beginnen, je vindt de taak niet leuk, je bent bang om te falen…  Als je niet gemotiveerd bent is het moeilijk om te starten. Het is dus belangrijk om jezelf te motiveren en helder te krijgen hoe de taak eruit ziet. Maar stel eerst de vraag: moet het echt? Is het antwoord nee? Mooi, dan kun je die taak schrappen. Hier volgen handige tips die echt werken!

>> bekijk het boek op Bol.com

Beloon jezelf

Bedenk wat de taak je oplevert. Een goed gevoel. Een schoon huis. Een belangrijk resultaat. Een stap in je studie of carrière. Levert de taak je weinig op maar moet het toch? Beloon jezelf dan met een leuke pauze of met een cadeautje.

  • Maak een lijstje van beloningen die je kunt gebruiken om jezelf te motiveren.
  • Vraag iemand je te helpen bij het belonen. Vraag het je partner, een goede vriend, je ouders.

Laat schuldgevoelens weg

Het kost energie om je druk te maken over wat je had moeten doen of over wat je eigenlijk zou moeten doen. Doe wat je nu kan doen en doe dat goed. Veroordeel jezelf niet. Uitstelgedrag overkomt iedereen en soms is uitstellen helemaal niet erg. Doe gewoon iets anders en geniet daarvan. Laat schuldgevoelens weg. Er komt vanzelf een moment voor datgene wat je uitstelt.

  • Zeg iets bemoedigends tegen jezelf.

Maak je hoofd leeg

  • Zet alles lukraak op papier, tot je hoofd leeg is.
  • Maak van wat je op papier hebt gezet een of meerdere TODO lijstjes.

Hak taken in stukken

David Allen is beroemd vanwege zijn GTD-methode. Stel het lezen van dit boek niet uit… ;).Stel je een huis vol rommel voor: afwas, vuilniszakken, dozen, papieren, kleding, boeken enzovoort. Zo vol dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe begin je eraan? Begin klein. Verzamel bijvoorbeeld eerst alle vuile was en stop die in de wasmachine. Klaar? Zet nu alle afwas links of rechts van de gootsteen en maak ruimte voor een droogrek. Grote afwas? Eerste alle glazen en kopjes wassen en afdrogen. Klaar? Nu alle borden etc. Het maakt niet uit waarmee je begint. Een complexe taak kan je in verschillende taken verdelen en dan is het afvinken geblazen. Opruimen is maar een voorbeeld. Bij de voorbereiding van je tentamen kan je het aantal bladzijden tellen dat je moet leren. Let op hoe lang je over een bladzijde doet en reken vervolgens uit hoe lang je voor alle stof nodig hebt. Bepaal hoe vaak je de stof gelezen wil hebben en hoe vaak je pauze nodig hebt. Nu weet je hoeveel tijd je nodig hebt en wanneer je moet beginnen. Dat geeft een prettig gevoel. Zo kom je er ook wel eens achter dat je niet genoeg tijd hebt voor dat ene tentamen. Wees dan realistisch en zet in op het volgende tentamen.

  • Schrijf op uit welke stukken je taak bestaat en schrijf daar de tijd achter die je nodig hebt.
  • Bepaal hoeveel pauzes je wil en hoe lang die pauzes duren.
  • Schrijf op waarmee je jezelf beloont.
  • Reken uit hoeveel tijd je in totaal nodig hebt en maak een planning. Bepaal wanneer je klaar wil zijn.

Als je een deadline hebt kan het verleidelijk zijn om een taak van een week in twee dagen te proppen. Dat is niet realistisch en gaat waarschijnlijk ten koste van de kwaliteit van je werk. Als je je dat niet kunt veroorloven, kijk dan of je de deadline kunt verschuiven.

Schep voorwaarden

Als je lastige stof moet bestuderen heb je baat bij een opgeruimd bureau en een leeg hoofd. Zet, als je je een paar uur wilt concentreren, je telefoon en e-mail uit. Maak er iets prettigs van. Zet een thermoskan met thee of koffie klaar. Bij de juiste voorwaarden hoort ook een goede planning. Maak een inschatting van wat nodig is voor de taak en zet dat in een schema. Zo creëer je overzicht en heb je al snel het gevoel dat het gaat lukken.

  • Bepaal wat je nodig hebt om de taak goed te kunnen doen.
  • Schep de voorwaarden.

Wees realistisch

Eis geen wonderen van jezelf en wees eerlijk over de taken die je hebt liggen. Als je al weken of maanden bezig bent met uitstellen zul je misschien ook wel weken of maanden nodig hebben om dat in te halen. Maak een goede inschatting van de tijd die je nodig hebt. Tel daar bij op, de tijd die je nodig hebt voor pauzes. Laat ruimte voor leuke dingen (beloningen) en begin dan pas aan je taak. Het heeft geen zin om onrealistisch te zijn, daar creëer je alleen maar teleurstellingen mee en dat moet je nu juist voorkomen.

Doe het! En doe het nu! Weg met dat uitstelgedrag!

Geen smoesjes. Gewoon beginnen. Nu! Succes.

Ben je benieuwd naar zelfhulpboeken die jou een stap verder kunnen helpen? De boeken op deze site zijn geselecteerd op kwaliteit. Kijk gerust nog even rond op zelfhulpboeken.com en lees de artikelen of bezoek de online boekenkast | webshop. Je kunt ook gratis leestips aanvragen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.