De weg naar een bezield leven volgens Brené Brown

De weg naar een bezield leven volgens Brené Brown

“Pas wanneer je de moed hebt om je te verdiepen in je duistere kant, zul je de oneindige kracht van je lichte kant ontdekken.”

Brené Brown schrikt zich te pletter wanneer ze tijdens een onderzoek naar bezield leven ontdekt dat ze precies het tegenovergestelde doet van wat zij predikt vanuit haar jarenlange onderzoek naar moeilijke emoties. Ze schakelt een therapeut in en leest zo veel mogelijk helpende boeken. Toch mist ze een boek dat dienst kan doen als een soort reisgids voor mensen die op zoek zijn naar een bezield leven. Terwijl ze op een dag ligt te staren naar de stapel boeken op haar nachtkastje, weet ze:

Ik wil een boek schrijven over mijn eigen, persoonlijke verhaal. Ik ga het verhaal vertellen van de cynische, betweterige onderzoekster, die net zo wordt als het stereotype dat ze al haar hele volwassen leven belachelijk maakt. Ik biecht op hoe ik als veertiger drank en sigaretten laat staan en een gezondheidsfreak, creatieveling en softe spiritualiteitszoeker word, die haar dagen vult met mijmeren over dingen als compassie, liefde, dankbaarheid, creativiteit en authenticiteit, en die gelukkiger is dan ze ooit voor mogelijk had gehouden.

Dat verhaal is De moed van imperfectie, een boek dat je leert om trouw te blijven aan jezelf bij alles wat je doet.

In de eerste hoofdstukken geeft Brown definities van moed, compassie, verbondenheid en liefde omdat zij deze beschouwt als noodzakelijke voorwaarden voor een bezield leven. De definities zijn het resultaat van interviews en onderzoek. Met name (zelf)liefde is essentieel. Hierover schrijft ze:

Liefde is niet iets wat we geven of krijgen, maar iets wat we koesteren en aankweken, een verbondenheid die alleen kan groeien tussen twee mensen wanneer de basis daarvoor in hen allebei aanwezig is. We kunnen niet meer van anderen houden dan van onszelf.

Schaamte, verwijten, gebrek aan respect, verraad en het onthouden van genegenheid beschadigen de wortels waaruit liefde groeit. Liefde kan dergelijke beschadigingen alleen overleven als ze zelden voorkomen en worden erkend en hersteld.

Schaamte beschadigt ons en komt voort uit een gebrek aan eigenwaarde. Brown geeft belangrijke tips, zoals met wie je wel en niet over schaamte kunt praten en hoe belangrijk het is om schaamte te delen:

Wanneer er iets beschamends gebeurt en we houden het binnen, dan gaat het groeien en woekeren. (…) Daarom moeten we onze ervaring met anderen delen. (…) Schaamte verliest aan kracht wanneer we erover praten. We moeten ons verhaal dus vertellen om schaamte te kunnen loslaten, en we moeten schaamtebestendigheid ontwikkelen om ons verhaal te kunnen vertellen.

Om deze schaamtebestendigheid te ontwikkelen stel je jezelf vier vragen:

  1. Wat gebeurt er met me wanneer ik door schaamte in een hoek word gedreven?
  2. Hoe bescherm ik mezelf?
  3. Bij wie kan ik terecht?
  4. Wat is het moedigste wat ik voor mezelf kan doen wanneer ik me klein en gekwetst voel?

De antwoorden geven je inzicht in jezelf. Kies zorgvuldig met wie je schaamte deelt en prijs jezelf gelukkig als één of twee mensen in je leven hiervoor geschikt zijn. Met dit besef over schaamtebestendigheid kun je na de eerste hoofdstukken aan de slag met 10 wegwijzers. Aan elke wegwijzer is een hoofdstuk gewijd:

  • Kies voor authenticiteit: laat je angst voor wat anderen vinden los.
  • Heb meer compassie met jezelf: laat je perfectionisme los.
  • Ontwikkel meer veerkracht: laat zelfverdoving en machteloosheid los.
  • Cultiveer dankbaarheid en geluk: laat je gevoel van schaarste en je angst voor het duister los.
  • Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven: laat je behoefte aan zekerheid los.
  • Geef je creativiteit de ruimte: laat de neiging jezelf met anderen te vergelijken los.
  • Neem de tijd om te spelen en te rusten: laat uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf voor eigenwaarde los.
  • Breng kalmte en stilte in je leven: laat stress als leefstijl los.
  • Streef naar zinvol werk: laat je onzekerheid en je opvattingen over wat je ‘zou moeten’ los.
  • Lach, zing en dans: laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en ‘normaal’ moet doen los.

Het boek is toegankelijk en perfect voor perfectionisten, stresskippen en anderen die wel eens op hun tenen lopen. De schrijfster legt heel mooi sommige van haar eigen kwetsbaarheden en imperfecties bloot. Daarmee is het een eerlijk en herkenbaar boek dat je aanmoedigt jezelf te laten zien zoals je bent.

 

Ben je benieuwd naar zelfhulpboeken die jou een stap verder kunnen helpen? De boeken op deze site zijn geselecteerd op kwaliteit. Kijk gerust nog even rond op zelfhulpboeken.com en lees de artikelen of bezoek de online boekenkast | webshop. Je kunt ook gratis leestips aanvragen. 

Reacties zijn gesloten.